Yhdistyksen on perustanut Keuruulta Kilpisjärvelle vuonna 1945 muuttanut Yrjö Metsälä. Metsälä toimi Kilpisjärvellä rajavartioston ja tullin palveluksessa sekä myöhemmin pitkään tunturioppaana Suomen matkailuyhdistyksellä. Yrjö oli innokas liikuntamies ja suoritti liikunnanohjaajakoulutuksen Vierumäellä 1940-luvun lopulla.

Kilpisjärven sodanjälkeinen liikuntatoiminta käynnistyi Metsälän aloitteesta ensin Karesuvannon Kotaveikkojen alaosastona. Vuonna 1949 Metsälä perusti Kilpisjärvelle oman urheiluseuran, Kilpisjärven Saana-Veikot ry:n. Ensimmäinen juhannushiihto Saana-tunturilla hiihdettiin vuonna 1946, jonka jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain aina tähän päivään asti. Yhdistys on järjestänyt vuosien varrella myös muita urheilutapahtumia yhteistyössä muiden tahojen kanssa, joista esimerkkinä Erävaelluksen ja Tunturisuunnistuksen SM-kilpailut.

Lähteet:

Retkeilylehti Outa.fi. Lehti 1/11. Ihminen nimen takana – Yrjö Metsälä.

https://www.outa.fi/joomla3/index.php?option=com_content&view=article&id=385:yrjoe-metsaelae-ja-mitaehaen-sitten-taehaen&catid=61&Itemid=176. Viitattu 8.10.2023.